torstai 24. huhtikuuta 2014

WIELICZKA - SALT MINE


Vierailimme aamupäivällä Krakovassa, Wieliczkan suolakaivoksessa. Oikeastaan vierailin kaivoksessa yksin ilman seuralaisiani, 35 henkilön opastetulla kierroksella. Kaivoksen kiertäminen kesti kokonaisuudessaan noin kolme tuntia. Parin tunnin kiertely voi kuulostaa aluksi hurjalta, mutta aika kului suhteellisen nopeasti ympäristöä tutkaillessa ja historiallista selostusta kuunnellen.

 Vierailu alkoi laskeutumisella alas kaivokseen paria sataa puuporrasta pitkin. Voin mainita, että tällaisellä heikkopäisellä alkoi jo vähän pyöriä silmissä tässä vaiheessa. Kierros koostui pääosin historiallisesta kerronnasta, kuten työolosuhteiden kuvailusta konkreettisien mallinnuksien avulla. Kaivoksessa sai myös ihailla upeita suolapatsaita, sekä mahtavia suolasta valmistettuja kattokruunuja.

Kuvausluvasta piti maksaa vähän ekstraa, onneksi tosiaan vain muutaman euron verran. Valaistus maan alla oli tietenkin todella hämärä, jopa pilkkopimeä, joten olosuhteet kuvaamiselle eivät olleet ihan ideaalit. Suurimmaksi osaksi pitikin turvautua salamavaloon, jota normaalisti koitan vältellä viimeiseen asti. Hiukan jännittikin millaisilta kuvat näyttävät suurina koneella, mutta ihan hyvinhän ne onnistuivat. 

Suosittelen vierailua suolakaivokseen ehdottomasti jokaiselle, joka Etelä-Puolaan on mahdollisesti matkaamassa. Mainitsemisen arvoista lienee vielä se, että opastuksia on mahdollista saada monilla eri kielillä, ei vain puolaksi.



Kuvat / Laura Saarnio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti