sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Massan mukana

Hetki sitten ollessani koiran kanssa lenkillä, iski minuun mieletön inspiraatio kirjoittaa itseäni paljon mietityttäneestä aiheesta. Nimittäin tästä paljon puhutusta massakultuurista. Mietin hetken aikaa mistä kirjottaisin, mutta yksi ilmiö vei huomioni; pakko olla fit.

Tästä pari vuotta kestäneestä salivillityksestä puhutaan niin blogeissa, lehtien palstoilla, kuin koulussakin. Jos et käy salilla, olet auttamatta out. Blogeissa ja instagrammissa saa katsella kyllästymiseen saakka kuvia ihmisten salillakäymisestä ja proteiinijuomista. Myös kuvat, joissa esitellään omaa tulevaa kesäkuntoa pelkät urheilurinsikat päällä ovat suosittuja, tiedä sitten miksi.. Seuraavassa haluan paneutua pariin ongelmakohtaan vielä tarkemmin.

Ensinnäkin, mistä motivaatio treenaamiseen tulee, omasta tahdosta parantaa elämänlaatua kunnon kohottamisen tai laihdutuksen merkeissä, vai ympäristön painostuksesta. Uskallan epäillä, ettei monen kohdalla lenkille tule lähdettyä puhtaasti omasta tahdosta, vaan ennemminkin ympäristön aiheuttamien paineiden vaikutuksesta.

Jossain vaiheessa, kun unelmavartalon tavoittelemiseen alkaa käyttämään yhä enemmän aikaa ja rahaa, tulevat kuvioihin usein myös proteiinijauheet ja -patukat, sekä erilaiset lisäravinteet. Moni niitä käyttävä ei niitä edes tarvitsisi, kyllä se vaan niin on, että kunnon tasapainoisella kotiruualla pääsee jo pitkälle. Huolestuttavan asiasta tekee se, että isompien näyttäessä mallia pienemmät tulevat aina perässä. Salivillityksen kautta myös lisäravinteet ovat löytäneet tiensä yhä nuorempien käsiin. Moni ei varmastikaan tiedä mitä ravinteita popsiessaan suuhunsa oikein laittaa, ja ne ovatkin oiva tapa sotkea muuten terveellinen ruokavalio.

Se, mikä tekee tästä koko vielä villityksestä vieläkin naurettavamman ovat luksuslaukut, joita jotkin bloggaajat käyttävät salikasseina. Enpä ole vähään aikaan kuullut mitään niin hölmöä. Kuka ihmeessä laittaa haisevat salikamansa 1000 euron laukkuun? Omaa salikassiani en haluaisi edes haistaa, sen verran tulee aina hikoiltua. Tästä syystä en salikassiin halua käyttää paria kymppiä enempää, ja miksi tarvitsisikaan. Kassin, jossa kuljetetaan hikisiä kamppeita, ei kuuluisia maksaa noin paljoa. Okei, ehkä niitä laukkuja käyttävät ovat niin rikkaita, että yhden laukun voi uhrata tarkoitukseen, mutta monilla, jotka bloggaajista mallia ottavat, ei semmoisia summia löydy. Faktahan on, että bloggaajista otetaan mallia monessa suhteessa.

No, eiköhän tämäkin villitys jonakin päivänä hiivu, sitä odotellessa..

2 kommenttia: